Εκδόσεις

   Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού έχει εκδώσει μέχρι σήμερα 10 βιβλία ή πρακτικά συνεδρίων τα οποία διαθέτονται για πώληση. 

Κατόπιν απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου, από 1/10/20, στις αναγραφόμενες τιμές ισχύει έκπτωση 20% για ιδιώτες και 40% για βιβλιοπωλεία. 

Μνήμες - Κωνσταντινούπολη, Ίμβρος, Τένεδος 1923 - 1995
ΜΝΗΜΕΣ: Κωνσταντινούπολη – Ίμβρος – Τένεδος. 1923-1995. Πρακτικά Διημερίδας

Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο

Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη α.ε.

ISBN: 960-343-388-8

Έτος έκδοσης: 1997

Αρ. σελίδων: 207

Τιμή: 10,00 €

   Τον Σεπτέμβριο του 1995, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τις καταστροφές και τις βιαιότητες εναντίον των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού διοργάνωσε διημερίδα (στις 11 και 12 Νοεμβρίου). Στόχος της ήταν η πολύπλευρη μελέτη και παρουσίαση του θέματος: «Ο Ελληνισμός στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, στο διάστημα 1923 – 1995». Η παρούσα έκδοση αποτελεί τα πρακτικά της διημερίδας αυτής.

Η Καλαμαριά στο Μεσοπόλεμο (1920-1940), Πρόσφυγες. Δημιουργώντας τη νέα Πατρίδα
Η Καλαμαριά στο Μεσοπόλεμο (1920-1940). Πρόσφυγες. Δημιουργώντας τη νέα Πατρίδα.

 Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο

Επιμέλεια: Ελένη Ιωαννίδου – Χοσέ Ροντρίγκεζ

Εκδότης: University Studio Press

ISBN: 960-12-0678-7

Έτος έκδοσης: 1998

Αρ. σελίδων: 263

Τιμή: 30,00 €

    Σκοπός του φωτογραφικού – ιστορικού λευκώματος είναι να αναδείξει την ιστορία της Καλαμαριάς, όχι ως τμήμα της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης αλλά κυρίως ως περιοχής με δική της ταυτότητα.
   Η μορφή και το περιεχόμενο, επιδιώκουν να παρουσιάσουν την ιστορία της πόλης όχι τόσο από αναλυτικά κείμενα, αλλά από τον συνδυασμό διάφορων ιστορικών πηγών. Από έγγραφα, φωτογραφίες και δημοσιεύματα του τύπου της εποχής εκείνης, καθώς και από προφορικές μαρτυρίες. Έτσι, η Καλαμαριά «μιλάει μόνη της».
    Μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες και την προσωπική γλώσσα των παλιών Καλαμαριωτών, αναδεικνύεται πιο καθαρά το πώς έβλεπαν οι πρόσφυγες τον νέο τόπο και πώς βίωναν τις εμπειρίες τους. Από την άλλη, οι φωτογραφίες δίνουν την εικόνα του χώρου και των ανθρώπων, τα έγγραφα παρουσιάζουν την επίσημη πλευρά των γεγονότων, ενώ ο τύπος προσθέτει ένα «τρίτο μάτι» σε όλα αυτά.

Ο Αριστοτέλης, Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων
Εθνικό Ίδρυμα Προστασίας Απόρων Παίδων Μακεδονίας «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».
Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων

Επιμέλεια: Κυριάκος Χατζηκυριακίδης

Εκδότης: University Studio Press

ISBN: 960-12-1034-2

Έτος έκδοσης: 2002

Αρ. σελίδων: 144

Τιμή: 10,00 €

Το Εθνικό Ίδρυμα Προστασίας Απόρων Παίδων Μακεδονίας «Ο Αριστοτέλης» υπήρξε, για περισσότερο από 50 χρόνια, μια κοιτίδα στοργής και περίθαλψης για παιδιά που βρέθηκαν ορφανά ή άπορα στα μεσοπολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια. Μέσα από κείμενα και φωτογραφίες ο αναγνώστης μπορεί να πάρει πληροφορίες για τη δράση και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος. Στη μεγάλη του διαδρομή από το 1926 έως το 1983, το Ίδρυμα με τις πολλές επωνυμίες, καθιερωμένο όμως στη μνήμη και στην ψυχή των Καλαμαριωτών ως «Αριστοτέλης», ανέδειξε καταξιωμένους στον χώρο τους επαγγελματίες και κυρίως πολίτες χρήσιμους στο κοινωνικό σύνολο.

Η Καλαμαριά γράφει ιστορία 1940-1967, Από την επιβίωση στη δημιουργία
Η Καλαμαριά γράφει ιστορία 1940 – 1967. Από την επιβίωση στη δημιουργία

Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο

Επιμέλεια: Ελένη Ιωαννίδου – Θεοδόσης Τσιρώνης

Εκδότης: ILP Productions

ISBN: 960-88354-0-2

Έτος έκδοσης: 2004

Αρ. σελίδων:  367

Τιμή: 30,00 €

Η έκδοση αφορά στην ιστορία της Καλαμαριάς της περιόδου 1940 – 1967. Κατά την περίοδο αυτή διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε η νέα πολιτική ταυτότητα των Καλαμαριωτών. Καθοριστικής σημασίας γεγονός υπήρξε η ίδρυση ανεξάρτητου Δήμου. Οι ανάγκες επιβίωσης δεν απέτρεψαν τους κατοίκους της Καλαμαριάς από την ενεργή τους δραστηριοποίηση σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και από το να δώσουν το δικό τους στίγμα στον χώρο της εργασίας, της μόρφωσης, της συλλογικής οργάνωσης, της ψυχαγωγίας, του πολιτισμού και της θρησκευτικής ζωής. Η Καλαμαριά σταδιακά έπαψε να αποτελεί έναν απομονωμένο συνοικισμό της προπολεμικής Θεσσαλονίκης και εξελίχθηκε σε μια περιοχή, όπου οι βασικές υποδομές εκσυγχρονίζονταν. Στη δεκαετία του 1950, αναβαθμίστηκε η παραλιακή ζώνη και από το 1960 η πληθυσμιακή σύνθεση της Καλαμαριάς εμπλουτίστηκε και δημιουργήθηκαν νέοι συνοικισμοί.

Μια Ζωή Απόλλων
ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΠΟΛΛΩΝ. Μορφωτικός Γυμναστικός Σύλλογος Καλαμαριάς «Ο Απόλλων» 1926-2006

Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο

Επιμέλεια: Αγγελική Τσαπακίδου

Εκδότης: Π. & Ι. ΜΟΥΓΚΟΣ ΟΕ

ISBN: 960-88354-1-0

Έτος έκδοσης: 2006

Αρ. σελίδων: 297

Τιμή: 30,00 €

    Το βιβλίο αποτέλεσε καρπό έρευνας του ΙΑΠΕ και περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, έγγραφα, δημοσιεύματα εφημερίδων, αποσπάσματα προφορικών μαρτυριών, κ.ά.), καθώς και 23 κείμενα των ιστορικών του Ιστορικού Αρχείου σχετικά με την ιστορική διαδρομή του σωματείου, τα αθλητικά και πολιτιστικά τμήματα που λειτούργησαν στο πλαίσιό του, τους διοικητικούς και αθλητικούς παράγοντες που επιτέλεσαν σημαντικό ρόλο, αλλά και τους οργανωμένους συνδέσμους φιλάθλων που στήριξαν τον Απόλλωνα.

Ο Προσφυγικός Συνοικισμός Ναυάρχου Βότση
Ο ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΒΟΤΣΗ

Συγγραφέας: Ανανίας Τσιραμπίδης

Εκδότης: Σ. Γιαχούδης

ISBN: 978-6700-41-5

Έτος έκδοσης: 2010

Αρ. σελίδων: 270

Τιμή: 20,00 €

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον συγκεκριμένο συνοικισμό του Δήμου Καλαμαριάς, όπου εγκαταστάθηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων. Ο κ. Ανανίας Τσιραμπίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς, ασχολήθηκε προσωπικά με την έρευνα και τη συγκέντρωση υλικού, καθώς και με την επεξεργασία του. Οι πληροφορίες που περιέχονται προέρχονται από δημοσιεύματα εφημερίδων, αρχειακό υλικό, συνεντεύξεις κατοίκων και αναμνήσεις του ίδιου. Οι πληροφορίες για άτομα, των οποίων η ζωή είναι συνυφασμένη με την ιστορία του συνοικισμού, καθιστούν το βιβλίο ευχάριστο και ζωντανό, ενώ συγχρόνως βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει την ιδιοσυγκρασία τους. Μέσα από τις φωτογραφίες σκιαγραφούνται πρόσωπα, γειτονιές, σκηνές από την καθημερινή ζωή και τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο βιβλίο γίνεται εκτεταμένη αναφορά στην ιστορία της ανέγερσης του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα, καθώς και στην ίδρυση του αθλητικού συλλόγου «Ναύαρχος Βότσης».

Η μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης. Η εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη
Η μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης Η εγκατάσταση των προσφύγων στην πόλη (1920-1940) - Πρακτικά Ημερίδας

Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο

Επιμέλεια: Ελένη Ιωαννίδου

Εκδότης: Επίκεντρο

ISBN: 978-960-458-244-0

Έτος έκδοσης: 2010

Σελίδες: 206

Διαθέσιμο μόνο από τον εκδότη

   Η Θεσσαλονίκη του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα ήταν η περιπόθητη πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Selanik για την Πύλη, αλλά και η “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων” για τους Εβραίους της Ευρώπης. Ταυτόχρονα συνέστησε μαζί με την μακεδονική ενδοχώρα της το “μήλον της έριδος” των βαλκανικών εθνικισμών, που με τους Βαλκανικούς Πολέμους επιχείρησαν να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα της Χερσονήσου του Αίμου. Από το 1912 η πληθυσμιακή αναλογία τείνει να ανατραπεί, καθώς η πρώην πολυεθνική πόλη μιας παρακμάζουσας αυτοκρατορίας μεταβάλλεται σε ένα αστικό περιβάλλον ενός εθνικού κράτους. Η πυρκαγιά του 1917 έρχεται να προσθέσει στη σταδιακή πληθυσμιακή μεταβολή τις αναγκαστικές μεταλλαγές που σημειώνονται στο αρχιτεκτονικό τοπίο, το οποίο αποκόβεται από τις παραδοσιακές εικόνες και το παρελθόν του 19ου αιώνα. Ωστόσο, οι παραπάνω μεταβολές, όσο ανατρεπτικές και αν υπήρξαν σε σχέση με το οθωμανικό παρελθόν, δεν θα ήταν ικανές να ανατρέψουν τον πληθυσμιακό χάρτη της πόλης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την απελευθέρωσή της.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Πρωτεύουσα των προσφύγων
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ πρωτεύουσα των προσφύγων. Οι πρόσφυγες στην πόλη από το 1912 μέχρι σήμερα. Πρακτικά Συνεδρίου

Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο

Επιμέλεια: Ανανίας Τσιραμπίδης
Μαρία Καζαντζίδου
Ειρήνη Τελλίδου

Εκδότης: Αφοί Κυριακίδη α.ε.

ISBN: 978-960-467-466-4

Έτος έκδοσης: 2013

Αρ. σελίδων: 575

Τιμή: 25,00 €

     Η Θεσσαλονίκη του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα ήταν η περιπόθητη πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Selanik για την Πύλη, αλλά και η “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων” για τους Εβραίους της Ευρώπης. Ταυτόχρονα συνέστησε μαζί με τη Μακεδονική ενδοχώρα της το “μήλον της έριδος” των βαλκανικών εθνικισμών, που με τους Βαλκανικούς Πολέμους επιχείρησαν να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα της Χερσονήσου του Αίμου.
     Από το 1912 η πληθυσμιακή αναλογία τείνει να ανατραπεί, καθώς η πρώην πολυεθνική πόλη μιας παρακμάζουσας αυτοκρατορίας μεταβάλλεται σε ένα αστικό περιβάλλον ενός εθνικού κράτους. Η πυρκαγιά του 1917 έρχεται να προσθέσει στη σταδιακή πληθυσμιακή μεταβολή τις αναγκαστικές αλλαγές που σημειώνονται στο αρχιτεκτονικό τοπίο, το οποίο αποκόβεται από τις παραδοσιακές εικόνες και το παρελθόν του 19ου αιώνα.
     Ωστόσο, οι παραπάνω μεταβολές, όσο ανατρεπτικές και αν υπήρξαν σε σχέση με το οθωμανικό παρελθόν, δεν θα ήταν ικανές να ανατρέψουν τον πληθυσμιακό χάρτη της πόλης σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την απελευθέρωσή της.

Η Καλαμαριά όπως τη ζήσαμε

Συγγραφέας: Σταμάτης Παραράς

Επιμέλεια: Ανανίας Τσιραμπίδης – Μαρία Καζαντζίδου

Εκδότης: Δέσποινα Κυριακίδη

ISBN: 978-960-599-001-5

Έτος έκδοσης: 2015

Αρ. σελίδων: 125

Τιμή: 8,00 €

    Το βιβλίο καταγράφει την εικόνα της μεταπολεμικής Καλαμαριάς μέσα από την περιγραφή καθημερινών γεγονότων, χαρακτηριστικών προσώπων, γειτονιών και εθίμων. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, επιλεγμένο από ιδιωτικές συλλογές ή περιοδικά της εποχής, έχει ως στόχο του να διατηρήσει άσβεστη στη μνήμη την καθημερινότητα και την αλληλεγγύη των κατοίκων της Καλαμαριάς.
   Η ταξινόμηση του υλικού σε μικρά κεφάλαια διευκολύνει τον αναγνώστη να κατανοήσει άμεσα την ιδιοσυγκρασία των χαρακτήρων της εποχής  που περιγράφονται.  Χωρίς λογοτεχνικές περιφράσεις και προσωπικές τοποθετήσεις, αλλά με παραστατικότητα και λιτή διατύπωση,  ο συγγραφέας διευκολύνει τον αναγνώστη στην προσέγγιση του κειμένου.

Ο Προσκοπισμός στην Καλαμαριά - 90 Χρόνια Ιστορίας
Ο ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ. 90 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Συγγραφέας: Συλλογικό Έργο

Επιμέλεια: Ανανίας Τσιραμπίδης

Εκδότης: Γ.Σ. Ηλιάδης

ISBN: 978-960-88354-2-9

Έτος έκδοσης: 2017

Αρ. σελίδων: 251

Τιμή: 15,00 €

   Το βιβλίο αποτελεί ένα οδοιπορικό της πορείας του Προσκοπισμού στην Καλαμαριά. Μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό προβάλλονται οι σημαντικότερες στιγμές και τιμώνται  οι συντελεστές της 90χρονης αυτής πορείας. Ενενήντα αδιάλειπτα χρόνια οι αξίες του προσκοπισμού γαλούχησαν τους νέους της Καλαμαριάς μέσα από διάφορες προσκοπικές ομάδες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση με προσωπικότητες πνευματικά, κοινωνικά και ηθικά άρτιες και να  ασχολούνται με υγιείς και επωφελείς δραστηριότητες. 

© 2020. All Rights Reserved | Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Κατασκευή | Ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη SmartWebDesign