Skip to content

Ως αληθώς. Η ζωή της Χαρίτας Μάντολες

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΩΣ ΑΛΗΘΩΣ. Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΑΣ ΜΑΝΤΟΛΕΣ»

Στις 21 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε από το ΙΑΠΕ εκδήλωση παρουσίασης  του  βιβλίου «Ως Αληθώς. Η Ζωή της Χαρίτας Μάντολες» η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Το βιβλίο παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κ. Πέτρος Παπαπολυβίου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η συγγραφέας κα Ευρυδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου, η ηρωίδα του βιβλίου κα Χαρίτα Μάντολες και η εκπαιδευτικός κα Ελένη Φωκά η οποία υπήρξε εγκλωβισμένη στην κατεχόμενη Καρπασία. Η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς επένδυσε καλλιτεχνικά την εκδήλωση, υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Κούκα.

Το βιβλίο αναδεικνύει τον πόνο και την οδύνη, τον εξευτελισμό και την ταπείνωση που σκόρπισε η βαρβαρότητα των κατακτητών. Η ιδέα για τη συγγραφή του γεννήθηκε μετά τις κηδείες των συγγενών της Χαρίτας. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, υμνείται ο καταλυτικός ρόλος της κύπριας γυναίκας, της κάθε Χαρίτας συζύγου, μάνας και αδελφής, και της δύναμης που μπορεί να αντλήσει από τον πόνο, προσφέροντας στήριγμα στη διατήρηση της οικογένειάς της.

Η Χαρίτα Μάντολες είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της Kυπριακής τραγωδίας, καθώς σε μια ομαδική εκτέλεση αμάχων, στην οποία ήταν παρούσα όλη η οικογένειά της, στις 21 Ιουλίου 1974, δολοφονήθηκε ο πατέρας της Νεόφυτος, ο άντρας της Ανδρέας, οι σύζυγοι των αδελφών της, Φοίβος και Θεόδωρος, ο θείος της Σάββας Τσάκκας και ο ξάδελφός της Παναγιώτης. Συνολικά εκτελέστηκαν από τον Τουρκικό στρατό δώδεκα άνδρες μεταξύ των οποίων και ο μικρός Γιαννάκης Κοζάκος. Όλοι ήταν για 34 χρόνια στον κατάλογο των αγνοούμενων μέχρι τη στιγμή που η επιστημονική έρευνα του DNA ταυτοποίησε τα οστά τους και παραδόθηκαν στους συγγενείς τους για ταφή.

Ο αναγνώστης που θα διαβάσει αυτό το βιβλίο θα πληροφορηθεί για το πώς μεγάλωσαν τα παιδιά τους στην προσφυγιά οι γυναίκες των αγνοούμενων και τα τεράστια προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν. Για το τραγικό βάρος που κλήθηκαν να σηκώσουν και σηκώνουν τα παιδιά τους, που μεγάλωσαν με μια φωτογραφία στο χέρι και με χιλιάδες πελώρια αναπάντητα ερωτήματα. Παράλληλα, θα θαυμάσει το ψυχικό σθένος της Χαρίτας Μάντολες αγωνίστριας και πεισματάρας από την παιδική της ηλικία, που σε πείσμα των καιρών και των πολλών άλλων δυσκολιών δεν έπαυσε να διεκδικεί και να αγωνίζεται.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Παπαπολυβίου, το βιβλίο είναι «ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφεί για τα γεγονότα της Τουρκικής εισβολής του 1974 και τις συνέπειές τους. Για όσους αναζητούν πρότυπα αγωνιστικότητας, αλλά και μια χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας στα ζοφερά και αποπνικτικά φαινόμενα της παρακμής του δημόσιου βίου».