Skip to content

Διεθνές Συνέδριο Δήμου Καλαμαριάς 6-9 Oκτωβρίου 2022

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 4ήμερου Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποίησε το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης), το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου και την έδρα Ποντιακών σπουδών του ΑΠΘ, στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στις 15 θεματικές ενότητες παρουσιάστηκαν 82 εργασίες, ενώ πραγματοποιήθηκαν τέσσερις κεντρικές ομιλίες και τρία στρογγυλά τραπέζια από ξένους και έλληνες επιστήμονες. Προηγήθηκε η παρουσίαση τριών παραδοσιακών τραγουδιών με ούτι, γκάιντα και λύρα.

Το συνέδριο φώτισε άγνωστες πτυχές εκείνης της τραγωδίας. Παρουσιάστηκαν νέες μαρτυρίες και νέα στοιχεία για τις διαδρομές διαφυγής, μέσα από τον τοπικό και ξένο τύπο της εποχής. Η εγκατάσταση των προσφύγων σε διάφορες περιοχές της χώρας, σχέσεις γηγενών και προσφύγων, ένστολοι και αιχμάλωτοι, γυναίκες και παιδιά προσφύγων, πολιτική συμπεριφορά και συλλογική οργάνωση, οι πρόσφυγες στην τέχνη και λογοτεχνία, ήταν μερικές ακόμη θεματικές ενότητες. «Η άλλη πλευρά των μουσουλμάνων ανταλλάξιμων της Νίγδης», υπήρξε το ιδιαίτερο θέμα παρουσίασης τούρκων ερευνητών. Η ανταλλαγή πληθυσμών κατά το διεθνές δίκαιο, οι προσφυγικές μετακινήσεις και εκτοπισμοί στον 20ο αιώνα και οι μελέτες του προσφυγικού ζητήματος από την πλευρά των κοινωνικών επιστημών, αποτέλεσαν τα ειδικά θέματα συζήτησης των τριών στρογγυλών τραπεζιών.

Ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γ. Δαρδαμανέλης χαιρέτισε και κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης  Σ. Καλαφάτης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας Θ. Μητράκας, ο πρόξενος της Κύπρου Κ. Πολυκάρπου και εκ μέρους του σεβασμιότατου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Διονύσιος. Ο Πρόεδρος του ΙΑΠΕ Α. Τσιραμπίδης, παρουσίασε τους επισήμους και αναφέρθηκε σύντομα στους στόχους του συνεδρίου. «Δεν πρέπει να αφήσουμε το πέρασμα του χρόνου να σβήσει αυτές τις μνήμες. Το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει ένα μνημόσυνο των εξοντωθέντων με οποιοδήποτε τρόπο προγόνων μας. Δεν τους ξεχνούμε, θα τους τιμούμε και θυμόμαστε διαρκώς», δήλωσε.

Στο πλαίσιο αυτού εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας στο Ρεμέτζο «Αναμνήσεις Μικρασίας» η οποία ετοιμάστηκε από το Μουσείο Φωτογραφίας «Χ. Καλεμκερής». Ο Πρόεδρός του Π. Καλεμκερής και η ιστορικός του Κ. Βαλτοπούλου ξενάγησαν συνοπτικά τους συνέδρους. Η έκθεση θα μείνει ανοικτή μέχρι τέλους Οκτωβρίου. Επίσης, έγινε ενημερωτική ξενάγηση από την ιστορικό του ΙΑΠΕ Ε. Ιωαννίδου στον χώρο του Απολυμαντηρίου (σημερινή πλαζ Αρετσούς).

Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότεροι από 4.000 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ΙΑΠΕ θα εκδώσει τα πρακτικά του συνεδρίου μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ανανίας Τσιραμπίδης
Πρόεδρος ΙΑΠΕ
Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ