Επιστροφή σε όλες τις εκδηλώσεις
Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης μετά τη Συνθήκη Ανταλλαγής Πληθυσμών (1923-2016)
30 Σεπτεμβρίου 2016  -  2 Οκτωβρίου 2016 

Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης μετά τη Συνθήκη Ανταλλαγής Πληθυσμών (1923-2016)

    Το 2ο  επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος την περίοδο 30 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2016, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς«Μελίνα Μερκούρη».

Στο συνέδριο συμμετείχαν με ανακοινώσεις τους περισσότεροι από 30 επιστήμονες από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδος, της Κύπρου και της Τουρκίας. Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του συνεδρίου αποτέλεσε, η διεπιστημονικότητα, αφού στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν διαφορετικές ειδικότητες: ιστορικοί, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, νομικοί, παιδαγωγοί, καλλιτέχνες.

Μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και συγκίνηση προκάλεσαν οι βιωματικές αφηγήσεις Κωνσταντινουπολιτών που ζουν στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι διηγήθηκαν  στο κοινό τις εμπειρίες τους και μοιράστηκαν το τραύμα της βίας των Σεπτεμβριανών του 1955 και των μαζικών απελάσεων, καθώς και τις δυσκολίες της προσαρμογής στη νέα τους πατρίδα, την Ελλάδα.
Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ «Η Απώλεια της Πατρίδας» του  Τούρκου σκηνοθέτη  Aydin Kapancik και να ξεναγηθεί στην έκθεση “Τα Σεπτεμβριανά εν θερμώ στα πρωτοσέλιδα” του Μορφωτικού Συνδέσμου Μακροχωρίου Κωνσταντινουπόλεως “Το Έβδομον του Βυζαντίου” και της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως  Βορείου Ελλάδος, η οποία φιλοξενήθηκε, στο πλαίσιο του συνεδρίου, στο Δημοτικό Θέατρο της οδού Χηλής από 29 /9 έως 2 /10.
Το συνέδριο αποτέλεσε ένα κορυφαίο μορφωτικό και πολιτιστικό δρώμενο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και ένα σημαντικό βήμα στην έρευνα που πραγματοποιεί το Ιστορικό Αρχείο μας για τον ελληνισμό της Πόλης.

© 2020. All Rights Reserved | Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Κατασκευή | Ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη SmartWebDesign