Βοηθήστε μας στη διεκπεραίωση του δύσκολου αλλά σημαντικού έργου της διάσωσης και διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης του συνόλου του προσφυγικού ελληνισμού, αλλά και της διάδοσής της στις επόμενες γενιές

eikona_ena_mple_bg

  To Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, ως Νομικό πρόσωπο του Δήμου Καλαμαριάς, από την ίδρυση και λειτουργία του έχει αναλάβει ένα σπουδαίο έργο, ηθικής και ουσιαστικά εθνικής σημασίας. Συγκεντρώνει πολύτιμους ιστορικούς θησαυρούς, με δυνατότητες συνεχούς βελτίωσης και ανάπτυξης, αναδεικνύοντας ένα κομμάτι της κοινωνικής ιστορίας της χώρας.
  Παράλληλα, φροντίζει για τη διατήρηση και ενίσχυση της ιστορικής  μνήμης και την προβολή της με τρόπο σύγχρονο, αποτελεσματικό και αξιοπρεπή και καταγράφει τη γνώση μέσα από βιωματικές αξίες των Ελλήνων προσφύγων, οι οποίοι αποτελούν και τον βασικό πυρήνα του Ελληνισμού.
  Όλο το αρχειακό υλικό που διαθέτει συνεχώς εμπλουτίζεται, με επιστημονικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα, τα οποία σχετίζονται με την κοινωνική και πολιτισμική ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού στο σύνολό του και συμβάλλει στη δημιουργική προσέγγιση του παρελθόντος με το παρόν, τεκμηριώνοντας ιστορικά τον χαρακτήρα του.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΑΡΔΑΜΑΝΕΛΗΣ

eikona_dio_aspros_kiklos

  Συνεχίζουμε την 25ετή πετυχημένη πορεία του Ιστορικού μας Αρχείου προσπαθώντας να βελτιώσουμε την αναγνωρισιμότητά του αυξάνοντας την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας του και προβάλλοντας με ποικίλους τρόπους τις εκδόσεις του ή το ψηφιακό αρχειακό υλικό του (βιβλία, χάρτες, έγγραφα, μαγνητοφωνημένες ή βιντεοσκοπημένες κασέτες κ.ά.). Να σημειωθεί πως συνεχίζεται η ψηφιοποίηση αυτών η οποία μαζί με την καταλογογράφησή τους θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο. Μεταξύ των στόχων της νέας Διοίκησης είναι:

  • Καθιέρωση μόνιμου μαθητικού διαγωνισμού.
  • Διάθεση των εκδόσεων του ΙΑΠΕ από κεντρικά βιβλιοπωλεία. Μόνιμη προβολή τους από sites της Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης.
  • Εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης με τους τόμους των περιοδικών και εφημερίδων του Ελληνισμού της Ανατολής.
  • Συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και την «Αττικό Μετρό» για την κατασκευή και τοποθέτηση γλυπτού της «Αργώς» στον κεντρικό σταθμό Πόντου/Μεταμορφώσεως, καθώς και πληροφοριακού υλικού με φωτογραφίες του προσφυγικού Ελληνισμού, στους υπόλοιπους σταθμούς της Καλαμαριάς.

  Ό,τι αρχειακό υλικό έχετε στο σπίτι σας διαθέστε το στο ΙΑΠΕ για σάρωση και ηλεκτρονική αποθήκευση προς όφελος των ερευνητικών του στόχων. Αμέσως μετά σας επιστρέφεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΑΠΕ

ΑΝΑΝΙΑΣ ΤΣΙΡΑΜΠΙΔΗΣ

Κάθε μήνα στη σελίδα αυτή σας παρουσιάζουμε ένα από τα ξεχωριστά τεκμήριά μας

Γρήγορη πρόσβαση

Το αρχείο μας

Συλλογές

Βιβλιοθήκη

Δραστηριότητες ΙΑΠΕ

– Εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων

– Προγράμματα εθελοντικής εργασίας

– Εκπαιδευτικά προγράμματα

– Λογοτεχνικοί και καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί

Εκδηλώσεις

21Οκτ2021
Εκδηλώσεις στον πολιτιστικό χώρο "Προποντίς"

Αποκαλυπτήρια μνημείου Ναυάρχου Βότση

02Φεβ2020
Εκδηλώσεις στον πολιτιστικό χώρο "Προποντίς"

Στήλη μνήμης συνοικισμού Κάμπελ

00:00 - 00:00 /
Πληροφορίες

Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού διαθέτει:

Ανακοινώσεις

  Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022), ο Δήμος Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού θα

          Το πρώτο ποίημα είναι γραμμένο από τον Σίμο Λιανίδη και δημοσιεύθηκε στο λαογραφικό περιοδικό Ποντιακή Εστία Θεσσαλονίκης

© 2020. All Rights Reserved | Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Κατασκευή | Ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη SmartWebDesign