Εγκαίνια του Πολιτιστικού Χώρου «ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ»

 

24 Οκτωβρίου 2010

Εγκαίνια ενός νέου πολιτιστικού χώρου στην παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς, ο οποίος παραχωρήθηκε στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, ανακαινίσθηκε και αποτελεί πλέον ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο βιβλιοθήκης, ανάγνωσης, προβολών και εκδηλώσεων.

Σε μια πανέμορφη αίθουσα με θέα τη θάλασσα και τον ανοιχτό ορίζοντα, η «Προποντίδα» προσδοκά να στεγάσει τις αναζητήσεις και τις δράσεις των συλλόγων και των κατοίκων της παραλιακής ζώνης, που κατάγονται από το Κουρί, το Κατιρλί, την Αρετσού και άλλους τόπους της «θάλασσας της Ρωμιοσύνης». Ο νέος χώρος θα λειτουργεί ως κέντρο ενημέρωσης και μελέτης για τα θρακικά και μικρασιατικά παράλια της Προποντίδας, αναδεικνύοντας με διαλέξεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, θέματα ιστορίας και πολιτισμού για την πανάρχαιη αυτή κοιτίδα του ελληνισμού. Στόχος επίσης είναι να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς και συνδετικός ιστός ανάμεσα στους δήμους της Ελλάδας που οι κάτοικοί τους έχουν ρίζες από την Προποντίδα, και ανθρώπους που έλκουν την καταγωγή τους από εκεί.

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προβολή για τον ελληνισμό της Προποντίδας, με φωτογραφίες, κείμενα και προφορικές μαρτυρίες και ακολούθησε συναυλία με τραγούδια από τα μικρασιατικά και ανατολικοθρακικά παράλια.

Το νέο χώρο εγκαινίασαν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης και ο Πρόεδρος του Ι.Α.Π.Ε., Σωτήρης Γεωργιάδης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, με καταγωγή και ο ίδιος από τα παράλια της Προποντίδας.