Εγκαίνια του νέου κτιρίου του Ι.Α.Π.Ε.

 

17 Οκτωβρίου 2010

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου κτιρίου όπου μεταφέρθηκε το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, στην οδό Αν. Παπανδρέου 29Α, στο συνοικισμό Αγίου Ιωάννη Καλαμαριάς.

Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο Πρόεδρος του Ι.Α.Π.Ε., Σωτήρης Γεωργιάδης και ο Πρόεδρος του Φ.Ι.Α.Π.Ε., Παναγιώτης Θεοδωρίδης.

Παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, πολλά μέλη του Συλλόγου Φίλων Ι.Α.Π.Ε., εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων, στελέχη Ιστορικών Αρχείων και Μουσείων της Θεσσαλονίκης, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, δωρητές και συνεργάτες του Ιστορικού Αρχείου και πολίτες της Καλαμαριάς.

Το κοινό ξεναγήθηκε στο κτίριο, που περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αρχειοτάξιο, αίθουσα εκδηλώσεων - εκθέσεων και χώρο εργασίας μαθητικών ομάδων και πρακτικής άσκησης φοιτητών. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το υλικό που έχει συγκεντρώσει το Ιστορικό Αρχείο, οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες στη διάρκεια της πορείας του από την ίδρυσή του το 1994, και περιγράφηκαν οι προτεραιότητες του φορέα για το επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων τιμήθηκε ο σημαντικός δωρητής Αναστάσιος Ιορδάνογλου (Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας) και η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μικρασιάτικα τραγούδια που τραγούδησε η Μικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Οργανισμού.