Ο Τελευταίος Ελληνισμός της Μικράς Ασίας. Αλλάζοντας Πατρίδα, αλλάζοντας Ζωή

 

7 – 15 Σεπτεμβρίου 2002

Τιμώντας την επέτειο των 80 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Ι.Α.Π.Ε. συμμετείχε, σε συνεργασία με την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας και το Ιστορικό Αρχείο της ΑΤΕ, στην 67η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την εκδήλωση και την ομώνυμη έκθεση: Ο Τελευταίος Ελληνισμός της Μικράς Ασίας. Αλλάζοντας Πατρίδα, αλλάζοντας Ζωή.

Η έκθεση περιλάμβανε πλούσιο φωτογραφικό και πρωτότυπο αρχειακό υλικό του Ι.Α.Π.Ε. για τη ζωή των Ελλήνων στις πατρίδες της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, για τον ξεριζωμό, και για τα πρώτα χρόνια της προσφυγικής εγκατάστασης στο ελληνικό κράτος. Περιλάμβανε ακόμη, προβολές οπτικοακουστικού υλικού, ντοκυμαντέρ και καρτ ποστάλ από τους οικισμούς του ελληνικού πληθυσμού στο Οθωμανικό κράτος και μαρτυρίες προσφύγων.

Τα εγκαίνια της εναρκτήριας εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Νικόλαο Χριστοδουλάκη, ενώ παραβρέθηκαν οι Υπουργοί Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης και Μακεδονίας-Θράκης, Γεώργιος Πασχαλίδης, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χριστόδουλος Οικονομίδης και ο Διευθυντής της ΑΤΕ.

Ο Καθηγητής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνος Φωτιάδης, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: “Η εγκατάσταση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη”. Ακόμη, τις ημέρες της εκδήλωσης, παραδοσιακά συγκροτήματα παρουσίασαν τη μουσική και χορευτική παράδοση των μικρασιατικών πατρίδων.

Η έκθεση φιλοξενήθηκε για μεγάλο διάστημα στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και στο Δημαρχείο του Δήμου Καλαμαριάς,και στη συνέχεια αποτέλεσε τη βάση εκπαιδευτικού προγράμματος του Ι.Α.Π.Ε.