Των Ελλήνων οι κοινότητες

26 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου 1994

Οι εκδηλώσεις του ετήσιου θεσμού του Δήμου Καλαμαριάς Παρα θιν’ αλός ήταν αφιερωμένες το 1994 στο θέμα: «Των Ελλήνων οι κοινότητες». Στην δημοτική πλαζ της Αρετσούς, το χώρο που το 1922 -23 υποδέχθηκε δεκάδες χιλιάδες προσφύγων, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση όλων εκείνων των κοινοτήτων που πιστοποιούσαν τη μοναδικότητα και την ιστορία του ελληνισμού, έξω από τα όρια του ελλαδικού χώρου.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καλαμαριάς, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και τον οργανισμό πολιτιστικής διαχείρισης OM Center.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ι.Α.Π.Ε. ανέλαβε την ευθύνη του εκθεσιακού μέρους, που περιέλαβε πέντε μεγάλες εκθέσεις φωτογραφικού υλικού.

Το «ταξίδι» του Παρα θιν’ αλός, μέσα από μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις, προβολές, και συνεδριακές ενότητες, μας εφερε σε επαφή με την ιστορία και την πολιτιστική παράδοση των παρακάτω περιοχών και ομάδων: Μικρά Ασία, Πόντος, Ανατολική Θράκη, Καππαδοκία, Ανατολική Ρωμυλία, Αζοφική, Κύπρος, Αλβανία, Απουλία, Καλαβρία, Κορσική, Αίγυπτος, Χαμιδιέ Συρίας, Έλληνες μετανάστες Αμερικής και Αυστραλίας.