Φώκαια Μικράς Ασίας (1913-1920). Οι φωτογραφικές μαρτυρίες του Felix Sartiaux

Δεκέμβριος 2009 – Φεβρουάριος 2010

Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού φιλοξένησε την έκθεση «Φώκαια Μικράς Ασίας (1913-1920).Οι φωτογραφικές μαρτυρίες του Felix Sartiaux» του Ριζαρείου Ιδρύματος, που επιμελήθηκε ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής.

Η έκθεση αφορούσε την ιστορία της Φώκαιας την περίοδο 1913-1920 και κυρίως τον πρώτο διωγμό των Ελλήνων της περιοχής το 1913, λίγο πριν το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον Γάλλο αρχαιολόγο Felix Sartiaux, ο οποίος οργάνωσε ανασκαφές στην αρχαία Φώκαια της Μικράς Ασίας το διάστημα αυτό. Όταν ξέσπασε ο διωγμός της Φώκαιας στις 12 Ιουνίου 1914 ο Γάλλος φιλέλληνας κατάφερε να σώσει μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού από τους Τσέτες και αποτύπωσε φωτογραφικά τις τραγικές στιγμές. Το 1919, μαζί με τους Φωκιανούς πρόσφυγες, επέστρεψε στην περιοχή, και φωτογράφισε στιγμές χαράς και θλίψης του τόπου, στιγμιότυπα από την καθημερινότητα, και τον αγώνα των Ελλήνων για την επανεγκατάστασή τους. Έναν επαναπατρισμό που δεν έμελλε να είναι μόνιμος, καθώς τον ακολούθησε η Μικρασιατική Καταστροφή και ο οριστικός διωγμός του 1922.

Η έκθεση περιλάμβανε 120 σπάνια φωτογραφικά τεκμήρια, συνοδευμένα από κείμενα της εποχής, βιβλία και έγγραφα, ανάμεσα στα οποία η ίδια η βαλίτσα του Sartiaux με το αρχείο του. Ιδιαίτερα συναρπαστική για τον επισκέπτη και ιδίως για τους μαθητές ήταν η τρισδιάστατη θέαση των αυθεντικών στερεοσκοπικών πλακών του Sartiaux με στερεοσκόπια.

Την έκθεση εγκαινίασαν με ομιλίες τους οι:

  • Χριστόδουλος Οικονομίδης, Δήμαρχος Καλαμαριάς
  • Christian Thiemonier, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη
  • Σωτήρης Γεωργιάδης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Α.Π.Ε.
  • Χάρης Γιακουμής, Ιστορικός φωτογραφίας και επιμελητής της έκθεσης
  • Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Στη διάρκεια της έκθεσης διοργανώθηκαν από το Ι.Α.Π.Ε. τρεις κύκλοι διαλέξεων με εννιά ομιλητές, ξεναγήσεις Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης και ξεναγήσεις προσφυγικών συλλόγων.

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
01/10 
start stop bwd fwd