Προποντίδα

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Προποντίς» εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 και ανήκει στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς.

Η Προποντίδα συνθέτει ένα ζεστό χώρο βιβλιοθήκης, ανάγνωσης, προβολών και εκδηλώσεων, με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Σκοπός της είναι να αγκαλιάσει και να στεγάσει τις αναζητήσεις και τις δράσεις των συλλόγων και των κατοίκων, των οποίων ο τόπος καταγωγής εντοπίζεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Επιπρόσθετα, το Πολιτιστικό Κέντρο «Προποντίς» στοχεύει στη διάσωση, αλλά και διάδοση, της πολιτιστικής κληρονομιάς της Προποντίδας, μέσω της περισυλλογής διαφόρων παραδοσιακών αντικειμένων της καθημερινής ζωής των κατοίκων της και μέσω της προβολής της παράδοσης και των εθίμων του τόπου. Προσδοκία του Πολιτιστικού Κέντρου είναι να αποτελέσει το Λαογραφικό Μουσειακό Κέντρο του προσφυγικού κόσμου των Μικρασιατικών και Θρακικών παραλίων της Προποντίδας.

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ι.Α.Π.Ε. προσελκύει τα νέα παιδιά και τα φέρνει σε επαφή με την ιστορία της Προποντίδας και το Προσφυγικό Ζήτημα, μέσα από φωτογραφίες, κείμενα και προφορικές μαρτυρίες του Ιστορικού Αρχείου. Στο κάλεσμα αυτό του Πολιτιστικού Κέντρου ανταποκρίνονται πολλά σχολεία με ημερήσιες εκδρομές. Όποιο σχολείο, σύλλογος ή ομάδα ανθρώπων ενδιαφέρεται να επισκεφτεί το χώρο μπορεί να απευθύνεται στο τηλέφωνοighting. Επίσης, ο χώρος προσφέρεται για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές βραδιές κ.τ.λ.

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Προποντίς» εξαρτάται άμεσα από τις δωρεές, για τον εμπλουτισμό των συλλογών του. Οι δωρητές προικίζουν το χώρο με έργα τέχνης, οικογενειακά κειμήλια, φορεσιές, σκεύη, γεωργικά και επαγγελματικά εργαλεία, μουσικά όργανα, είδη οικοσκευής και αλιείας, κεντήματα, βιβλία, κείμενα, φωτογραφίες και προφορικές μαρτυρίες, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη συμπλήρωση των συλλογών και ενισχύοντας το πολύπλευρο έργο του Πολιτιστικού Κέντρου του Ι.Α.Π.Ε. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την προσπάθεια εμπλουτισμού του υλικού του χώρου της Προποντίδας μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2310 029.454.

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Προποντίς» αναγνωρίζει και τιμά τους ευεργέτες και δωρητές του, αναφέροντας το όνομά τους σε οποιαδήποτε επιστημονική χρήση του αντικειμένου της δωρεάς τους και διατηρώντας μια σταθερή επικοινωνία μαζί τους.


1
2
3
4
5
1/5 
start stop bwd fwd