Εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου

Εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης – παρουσίαση βιβλίου

Μια εκδήλωση τιμής και πολιτισμού με αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης περί Ανταλλαγής των Πληθυσμών (30 Ιανουαρίου 1923), πραγματοποιεί το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013 και ώρα 19:30 , στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης σε ότι αφορά την ιστορική μνήμη θα μιλήσουν για τη Συνθήκη της Λωζάνης ο Κώστας Φωτιάδης, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, ο οποίος θα αναφερθεί στα ιστορικά γεγονότα που συντελέστηκαν και κατέληξαν στη Συνθήκη και η Αγνή Αλεξιάδου, δικηγόρος-μέλος του Ι.Α.Π.Ε., θα αναφερθεί στη νομική πλευρά του ζητήματος της ανταλλαγής (σημείο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον).

Σε ότι αφορά το κομμάτι του πολιτισμού θα παρουσιαστεί το δεύτερο βιβλίο του Γιώργου Μάνου με τίτλο «ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΗΤΑΝΕ ΑΛΛΙΩΣ/ΜΝΗΜΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ 1870-1924», ενώ ο ποιητής Ζαχαρίας Προδρόμου και η δασκάλα Αλκμήνη Θεοδωρίδου θα διαβάσουν αποσπάσματα από το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα «Χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι/πρόσφυγες της χαμένης Ανατολής» και η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσικό και χορευτικό πρόγραμμα.

θα διαβαστούν αποσπάσματα από το πρώτο του βιβλίο «ΧΡΟΝΟΙ ΔΙΣΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ/ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ». Στο βιβλίο θα αναφερθούν η Σοφία Τεμεκενίδου, φιλόλογος μέλος του Ι.Α.Π.Ε., η Μαρία Καζαντζίδου, ιστορικός του Ι.Α.Π.Ε. , ο Στυλιανός Μανώλογλου, δικηγόρος και ο Επαμεινώντας Φαχαντίδης, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Α.Π.Θ. και πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Θεσσαλονίκης.

Η βραδιά θα πλαισιωθεί από παραδοσιακούς χορούς από τον Μικρασιατικό Σύλλογο Αγ. Παρασκευής Ν. Κρήνης και την Αδελφότητα Κρωμναίων, ενώ θα παίξει και θα τραγουδήσει η ζωντανή ορχήστρα του Βασίλη Κασούρα και η εκδήλωση θα κλείσει με την προβολή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει η Αγγελική Τσαπακίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και δημοτική σύμβουλος Καλαμαριάς.