Χαιρετισμός Δημάρχου Καλαμαριάς

Photo-Dimarxou

Το Ιστορικό Αρχείο του Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς λειτουργεί από το Μάρτιο του 1994.

Μια προσφυγούπολη σαν την Καλαμαριά δε θα μπορούσε να μην αναζητήσει τις ρίζες των προγόνων της μέσα από δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, αρχείο χαρτών, εφημερίδων δημοσιευμάτων, παλιών φωτογραφιών και καρτ ποστάλ της εποχής της προσφυγιάς.

Με τον επιστημονικό του σεβασμό στην έρευνα αλλά και με μια σειρά εξωστρεφών δράσεων και εκδηλώσεων το Ι.Α.Π.Ε συμβάλει στην διατήρηση της μνήμης και στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας του προσφυγικού Ελληνισμού στο σύνολο του.

Είναι ένας ζωντανός...

Χαιρετισμός Προέδρου Δ.Σ. Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς

 

Photo-Proedrou

Η ιστοσελίδα του Ι.Α.Π.Ε. είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα εξωστρέφειας του φορέα μας και ένα επιπλέον μέσο διευκόλυνσης του ερευνητικού κοινού που ασχολείται με την ιστορία και τον πολιτισμό του προσφυγικού ελληνισμού. 

Κεντρικός μας στόχος είναι η ηλεκτρονική πρόσβαση των μελετητών στις συλλογές του Ιστορικού μας Αρχείου. Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε για τον εμπλουτισμό του υλικού και τη σταδιακή διεύρυνση των δυνατοτήτων αναζήτησης και πληροφόρησης. Ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι χρήσιμο, χρηστικό και ενδιαφέρον.

Το Ι.Α.Π.Ε. πιστό στην πορεία που έχει διαγράψει από το 1994...

Λίγα λόγια για το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού  

Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Ι.Α.Π.Ε.) λειτουργεί από το 1994, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Καλαμαριάς. Σκοπός του φορέα είναι η συμβολή στη διατήρηση της μνήμης και στην ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας του προσφυγικού ελληνισμού στο σύνολό του.

 Οι δραστηριότητες του Ι.Α.Π.Ε. αφορούν κυρίως το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922) και της Ανταλλαγής των Πληθυσμών (1923-24) από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Οι ερευνητικές προσπάθειες επίσης περιλαμβάνουν τον ελληνισμό της Ανατολικής Ρωμυλίας, τον ελληνισμό της...

Εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου

Εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης – παρουσίαση βιβλίου

Μια εκδήλωση τιμής και πολιτισμού με αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης περί Ανταλλαγής των Πληθυσμών (30 Ιανουαρίου 1923), πραγματοποιεί το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου, την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013 και ώρα 19:30 , στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης σε ότι αφορά την ιστορική μνήμη θα μιλήσουν για τη Συνθήκη της Λωζάνης ο Κώστας Φωτιάδης, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, ο...

Πρόσκληση και πρόγραμμα ομιλητών του συνεδρίου

proskl

1

2

"Το απολυμαντήριο της Καλαμαριάς" Τελετή βράβευσης του λογοτεχνικού διαγωνισμού  

Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς διοργανώνει το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 στις 19:00, στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo (Ν. Πλαστήρα 2), τελετή βράβευσης του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού ποίησης και διηγήματος με θέμα: "Το Απολυμαντήριο της Καλαμαριάς".

Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός αποτελεί αφιέρωμα στη συμπλήρωση 90 Χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, καθώς η εμπειρία της απολύμανσης στην Καλαμαριά υπήρξε ένα τραυματικό βίωμα για τους περισσότερους πρόσφυγες κατά την άφιξή τους στην Μακεδονία.

Η συμμετοχή των λογοτεχνών και των ποιητών που ανταποκρίθηκαν στο...